به گزارش سینماپرس، کتاب «لولا»؛ نوشته وحید جلیلی، تأملاتی در ظرفیتهای جمهوریت دینی است که در پارهای از اوقات مورد غفلت قرار گرفته است.
هرچند نظامی که ولایت فقیه در رأس آن است، «جمهوری اسلامی» است، اما شاید یک صدم دغدغه، همت و تلاشی که برای تبیین ولایت وجود دارد، برای تبیین جمهوریت نظام و تعاریف، ابعاد و ظرفیتهای آن وجود نداشته باشد، ولی چرا جمهوریت نظام به معنای رجوع منظم و مداوم به آرای مردم در اداره جامعه، چندان جایگاهی در مباحث نظری و گفتمانی ما پیدا نمیکند؟ بهنظر میرسد چند علت، نیروهای حزباللهی را از ورود به نظریهپردازی درباره جمهوریت نظام بازمیدارد که عبارتند از: ۱. قرائت غلط از تئوری ولایت فقیه ۲. بزرگنمایی اشکالات سازوکارهای جمهوریتی ۳. جنگ روانی دروغین «روشنفکران همیشه اقلیت» در دفاع از اکثریت.
در بخشی از کتاب آمده است: «یکی از دلایل، کجفهمی و تعصبهای بیمنطقی است که راجع به مفهوم ولایتفقیه در بین حزباللهیها رواج داده میشود. گویی اگر جمهوریت تبیین شود جای ولایتفقیه را تنگ میکند! این بینش غلط که با قیافههای حقبهجانب ترویج میشود یکی از علل کمکاری ما در این حوزه است. در این بینش ولایت چنان مفهوم ضیق و متصلبی است که امکان تعاملش با هیچ مفهوم دیگری وجود ندارد و امتیاز ولایتفقیه در این است که در خودش تمام میشود. گویا امکان تعامل با هیچ نظریهٔ دیگر یا جذب هیچ ساز وکار و ابزار ابتکاری یا جدیدی را در خود ندارد. از این منظر «ولایت» و «جمهوریت نمیتوانند با هم نسبتی داشته باشند و کنار هم نشاندنشان توسط امام راحل در جمهوری اسلامی»، فرمالیته یا از روی اضطرار یا برای دوره گذار بوده است. وظیفهٔ ما هم این است که این دورهٔ گذار را تسریع کنیم و هرچه زودتر امکان و زمینهٔ لازم برای راحت شدن نظام از شر جمهوریت فراهم بیاوریم یا دستکم به تبیین و تثبیتش کمکی نکنیم.»
«لولا» در ۲۷۶ صفحه در سال ۱۴۰۲ با قیمت ۹۰ هزار تومان به بازار عرضه شده است.
ارسال نظر